Sjukdom

Att våra djur blir sjuka är ju absolut ingenting vi önskar, men ibland kan det ändå ske och på denna sidan så skrivs egna erfarenheter med olika typer av sjukdommar och genetiska problem som kommit uppigenom åren.

Kaniner har från naturens sida inte speciellt lätt för att bli sjuka, men för kaniner i fångenskap skall hålla sig friska så är riktigt kosthåll, burar, miljö och någon form för mental stimulans nödvändig.

Har du uppfödning så se till att burarna inte är så små att djuren tvingas sitta stilla mer än de själva egentligen önskar, ge de gärna hyllor på burväggen och/eller hus att krypa in i, under och hoppa upp på, pinnar att gnaga på av lövträd och fri tillgång på hö så att de klarar hålla sig sysselsatta. stora rör som kaninerna kan krypa igenom brukar också vara populärt

Huvudregeln när det gäller storlek på buren är att kaninen bör kunna ta minst tre hopp en väg och att den skall kuna ligga utsträckt om den önskar. Större än detta är alls inte negativt, tvärtom, kaninens hem kan egentligen inte bli för stort heller.

 

Karantän på nya djur, djur som misstänks vara sjuka eller efter en utställning:

 

Karantänrum en bit bort från huvudstallet bör finnas, en fördel är också att ha egen avdelning till djur som varit på utställning då det tyvärr ibland förekommer att sjuka djur ställs ut, utan ägarens vetskap om att kaninen/kaninerna är sjuka eller bär på något smittsamt, kaniner är pga att de är bytesdjur enormt "duktiga" på att dölja att de inte mår bra och när det först märks så är det ofta ganska långt gånget.

 

Tar du in nya djur så är karantänen enormt viktig eftersom det fort annars kan uppstå bakteriekrock då alla stallar har olika bakterieflora hos sig. Nya djur är också mer utsatta pga miljöbyte poch kan fort vara stressade den första tiden pga resa, och helt ny miljö så karantänburar till dessa kan med fördel sättas på en lugnare plats utan en massa aktivitet runt.  Av samam anledning som detta kan en utställning också vara stressandes för kaninen, så tänk över det när den kommer hem igen, förbered gärna djuren som skall ställas ut på att de skall in i annan bur än de är vana vid när de kommit hem igen, dvs flytta de in i utställningskarantänområdet en god stund innan utställningen så de känner sig hemma på den platsen. Vid hemkomsten så rekommenderas 1.-1,5 månads hemmakarantän, något som innebär att nyinköppta djur samt djur som har varit på utställning får mat och vatten först efter att djuren i huvudstallet/huvudoimrådet har fått det de skall ha, detta för att förhindra att eventuella smittämnen som karantändjuren kanske kan ha skall riskera att komma över på de övriga. 

Vidare så bör man vara försiktig med att köpa in djur från flera olika platser samtidigt, vänta helst en månad mellan om du absolut skall ha in från flera olika. Köp djur från stallar du känner till i den grad det är möjligt.

Rekomenderar av samma anledning inte att man låna parningar från andra platser och får parat upp sin hona i annat stall, i så fall så bör också hon sättas i karantän fram till ungarna är avvänjningsklara.

 

Undvik i den grad det är möjligt att ta in nya djur i avels sesongen.

Bakteriekrock kan i värsta fall kan orsaka massuppblomstring av coccidiose, E cuniculi och andra problem.

Karantänburarna bör stå så långt från resten som möjligt och sköt alltid de nyste djuren sist. använd egen utrustning till alla djur i karantäntiden som bör vara på minst 1-1,5 månad. Var noga med decinfesering av karantänburarna innan nya djur kommer in och decinfesera också gamla burar om du skall sätta in djur som är färdiga med karantänen.

Bra decinfeseringsmedel är Vircon S, det skall sprayas/duschas på alla väggar, tak och golv i burfacken efter skurning och att burarna har torkat upp efter den rengörningen så att Vircon S upplösningen får sugit sig in i trämaterialet ordentigt. Alternativ är 10% lösning av salmiak.

Vircon S tar tyvärr inet knäcken på Coccsidier om man skulle ha oturen att få problem med detta, det måste starkare saker till, en blandning med vatten och 10% salmiak kan gå bra, men då måste givetvis djuren stå en god bit undan under rengörningen eftersom salmiak är starkt att inandas och slemmhinnor hos kaniner i luftvägarna är enormt känsliga.

Det finns mediciner att behandla djuren med om de skulle få Coccidiose, men då måste man först ta med djur till veterinär och få bekräftat att det verkligen är detta det handlar om, en kaningunnig veterinär skall veta hur problemet behandlas.
 

Sjukdomstecken:

1. Kaninen sitter ovanligt stilla och hänger.

2. ögonen är matta och slappa.

3. Matt och livlös päls

4. Tandgnissel kan tyda på att kaninen har ont någonstans.

5. Sickel, kan tyda på bettfel /för långa tänder eller överupphettning som vid värmeslag

6. Lös mage, rinnande tunn avföring eller genomskinligt slemmig avföring

7. Ingen avföring alls = förstoppning

8. Temperaturen hos en frisk kanin skall ligga mellan 38,5 och 39,5, både lägre eller högre kan tyda på sjukdom.

9. Aptitlöshet

10. hängigt utseende ( depresjon), öronen är slappa och kaninen visar inte vanligt intresse när du närmar dig.

 

Värmeslag: kan kaniner drabbas av om den inte haft skugga under varma sommardagar, för att få ordning på detta bör kaninen avkylas i ett kyligt rum och med fuktiga kyliga handdukar. Att en kanin har fått värmelsag ser du lätt. Den ligger likgiltigt i ett hörne, flåsar och skälver i kroppen, näsvingarna är uppspärrade och slemmhinorna blåaktiga

 

Kaninsyfilis

Detta är en enormt otrevlig sjukdom att få på sina kaniner, det kan ta enormt lång tid innan den upptäcks..

Anledningen till att vi önkar att skriva om detta här är att vi drabbades enormt hårt genom att vi för en god stund sedan lånade ut några hannar till parning.

Vi blev uppmärksammade på att det sirkulerade hos några andra uppfödare och började då undersöka våra egna kaniner, 8 stycken var tydligt smittade och ytterligare några låg under misstanke. 

Efter att vi upptäckte sjukdommen hos oss gick vi igenom våra parningslistor för att se vilka kaniner som kunde vara smittade dels genom utlån och dels enom djur som senare blivit parade med de utlånade. Inte alla kaninerna som blivit parade med de utlånade visade tecken på sjukdom, men när vi så gick igenom kullar på honor som kunde bära smitta fick vi en otrevlig om än upplysande överraskning. För i kullarna till just dessa honorna så hade en del av ungarna varit enormt svaga och enormt lätt fått magproblem, flera hade dött av det som vi trott var Coccsidiose.. Det var såpass mycket på just dessa honorna och ingenting på de friska honorna att det bara måste vara ett sammanhang..

Ungar från syfilis smittade mödrar verkar kunna få ett sämre immunförsvar som kan slå ut i coccidios liknande problem senare, den av ungarna som varit äldst som utvecklat magsjuka var över 6 månader. detta till trots för extra god hygien i buren hos dessa ungarna/ungdjuren.

Att medicinera är inte lika enkelt fick vi veta, det hände att kaninerna blev helt friska och så kom sjukdommen smygande tilbaka. Så att försöka detta på såpass många djur när utgången var såpass osäker såg vi liten vits i, det beslutades därför att vi skulle låta djuren slippa. Vi har dock behållt en hona som vi inte klarade av att kvitta oss med, Havannan Pia som vi försöker att få frisk med medicin. Hon kommer inte att användas vidare i avel då sjukdommen trots allt riskerar att komma tillbaka. 

Det är verkar inte som om hennes sjukdom hade utvecklat sig när hon fick sin sista kull med ungar, dessa har varit enomt starka och friska, men det kommer att hållas ett extra öga på ungarna framöver för att se om de trots allt har blivit smittade vid födseln.

Det som är skrivet här kommer från våra egna erfarenheter och iaktagelser...

VÅRAT RÅD ÄR: 

LÅNA ALDRIG UT DIN KANIN TILL PARNING och vill du ändå göra det kontrollera könsorganet på kaninen som skall paras! Att det inte finns synliga tecken betyder inte att djuret är friskt eftersom det inte alltid behöver synas. Enda sättet att säkert få besked är att skicka ett vävprov till utredning på ett laboratorium, detta görs av veterinär. 

Fakta om kaninsyfilis är inte enkelt att få tag på...

Info om hur lång Inkubationstiden är varierar enormt, allt från 3-6 veckor och upp till 4 månader eller längre... detta innebär att det kanske kan gå enormt lång tid innan djuret blivit smittat till det blir sjukt.

 

Honor sägs få nedsatt fertilitet, vilket vi ju har märkt av de honor som senare visade sig vara smittade gick tomma gång på gång ( vilket vi ju nu givetvis är tacksamma för eftersom smitta kan ges vidare till ungarna vid födseln)

Synliga tecken på smittade sjuka djur är: Blåsor och vätskande sår på könsorganen, i mera utvecklade tillfällen kan också vätskande sår och skorpor dyk upp vid munn, näsa och ögon. ( så långt gick det inte på någon av våra kaniner).

Det lilla av fakta vi lyckats hitta är:

Kaninsyfilis beror på en  mikroorganism, som heter Treponema Cuniculi.

Syfilisen sprids vid parning och födsel och kan INTE smitta till människor och andra djur.

_________________________________

Pippiadolfs kaninuppfödning i Sverige har sammanfattat en del fakta om olika kaninsjukdomar, däribland också Kaninsyfilis, vi rekommenderar att ni tar ett titt här: http://hem.passagen.se/pippiadolfs/Sjukdomar/Sjukdomar.htm

 

______________________________________________________________________________________________

MAGPROBLEM:

Coccidios: är en sjukdom som beror på  mycket små parasieter som normalt finns i tarmarna på kaninerna. Symptomen är hastig avmagring, lös och rinnande avföring. Det är i huvudsak ungar under avvänjning som angrips genom att de äter sin mors avföring och på så vis blir smittade. Ungar föds helt utan coccidier i sitt tarmsystem, men redan vid 3 veckors ålder då de börjar smaka på vanlig mat och i kontakt med honans avföring utsätts de för parasiterna. Den mest kritiska perioden i kaninernas liv när det gäller Coccidios varav upp till kaninen är ca 4 månader gammal. Vuxna djur har motståndskraft mot Coccidierna och angrips därför sällan, så sant de inte har ett enormt dåligt immunfösvar. Det går att förebygga Coccidios genom att ge mor ett medel som heter Baycox omedelbart före eller efter födsel, detta minskar Coccidierna hennes avföring och genom att honan enbart har en liten andel Coccidier i avföringen så utsätts ungarna minimalt och klarar att bli immuna . Baycox fås på recept hos veterinären och doseringen skall vara 0,4ml/kg kanin i en halv liter vatten. God hygien i babyburarna är oavsett enormt viktig! Rensa toalett hörnet ofta och rengör gärna buren dubbelt så ofta hos en hona med ungar än det du normalt gör hos dina kaniner normalt sett. häl gärna strö uppe på toalett hörnan varje dag för att minimera tillgången till mors avföring för ungarna, detta gäller speciellt under sommarhalvåret då andra hemskheter florerar.

Mögel i höet: Kan vara svårt att upptäcka om det enbart är lite grann mögel det rör sig om, tyvärr så tål små kaninmagar i princip inget mögel och blir akut magsjuka, gärna med slemmig avföring, diarré och till slut dör kaninen. Försiktghets åtgärder: Se noga igenom höet och lukta på det innan det ges, hö skall lukta friskt och gott, allt annat kan vara misstänksamt.

Trumsjuka: Ger uppblåst mage, förstoppning, slemmig avföring och kaninen sitter och kurar i hop sig samtidigt som den kan gnissla tänder ( ett tecken på att kaninen har enormt ont) Orskaen till Trumsjuka, kan vara mögligt hö,  hastigt foderbyte, för våt mat (t.ex gurka, vått gräs) Botemedel finns inte och därför bör man förebygga genom att alltd tillvänja kaninen ny mat i små portioner över lång tid, se till att hö är friskt och utan mögel, samt undvika att plocka in stora mängder gräs och lägga i buren ( detta börjar jäsa enormt fort), ge äldrig mer gräs än kaninen klarar att äta upp på en kort stund.

Förstoppning: För mycket energi eller för lite fiber i kaninans kost kan orsaka förstoppning men också vätskebrist kan vara en orsak, se därför alltid till at din kanin har fri tillgång på bra hö. Använd gärna krossad havre med skal i kraftfodret. Se till att vattenflaskan fungerar som den skall.

Om din kanin har fått förstoppning så sitter den gärna stilla och kurar i hop sig, tandgnissel är också vanligt här.. Att bota en kanin med förtoppning kan vara svårt, men är absolut värt att prova. Kaninen bör hållas i rörelse, magen bör masseras och försok gärna med lite Ricinolja,  flytande medicisnk parafin eller rotfrukt i små mängder, vätska är enormt viktigt för att få igång magen igen. Släpp gärna ut kaninen tillsammans med någon annan kanin för att hålla den i gång, men se upp så det inte blir slagsmål.

LUFTVÄGSPROBLEM:

Förkyld kanin: gult slem från näsan, detta kan gå över av sig själv, men isolera kaninen från övriga djur och sätt den torrt och dragfritt i frisk lusft. Byt ofta i buren och håll extremt god hygien, ge frisk mat med gott näringsinnehåll. själva har vi gett två förkylda kaniner vatten med solhatt/C vitamin brustabletter i samt ringblommor, detta har gett bra resultat då solhatt skall vara bra mot förkylning och ringblomma har en antiseptisk mild antibiotisk effekt.

Nysande kanin: Detta kan bero på flera olika saker, de enklaste först: Förkylning, allergi mot svampsporer som nästan alltid finns i luften i ett kaninstall, ha därför god genomluftning i kaninstallet. decinfesera burarna ett par tre gånger i året med decinfektonsmedel avsett för djurstallar (t.ex Vircon S). Torka gärna ut buren några gånger i året med ätticka blandat i vatten, detta inte bara dödar svampsporer, men det neutraliserar också ammoniak som ocks kan vara en orsak till att kaniner får irritation i luftvägarna. Drag på kaninen kan också orsaka förkylning som ger nysningar. Klart genomskinligt näsflöde kan ses.

Den värsta av alla nysningar måste nog sägas vara Kaninsnuva som är näst intill omöjlig att bli kvitt, vissa försok har blivit gjorda med ett avmaskningsmedel för hund och katt med goda resultat men det är en långt ifrån garanterad kur.. Djuren har i detta tillfälle vitt eller gulgrått var rinnande ut ur nosen, ögonen kan också rinna med liknande utseende som det från nosen, den nyser och hostar också ibland. Kaninsnuva orsakar ofta lunginnflammation och luftrörskatarr. Detta räknas som en kronisk sjukdom. Kaninsnuva är MYCKET SMITTSAMT och djur man misstänker är smittade skall omedelbart isoleras, rengöring av dig själv och gärna klädbyte efter att du har varit i kontakt med ett smittat djur och innan du går in till friska djur är att föredra för att minimera risken att föra smittan vidare.

 

E.Cuniculi 

En parasit som finns hos de flesta kaniner utan att ställa till problem, men får fritt spelrum i vissa fall när immunförsvaret hos djuren är nedsatt. Så som vid stress, dräktighet som exempel.

Symptmen är många, snuva, "headtilt", varbölder, livmodersinflammation, det kan också ge diabetes och njurproblem, plötslig och snabb avmagrng kan också vara ett tecken på E.cuniculi. I slutskedet så ger det förlamning och  kramper hos djuren innan de dör.. Det sägs kunna hållas i schack i vissa fall med maskmedel som innehåller Fendabendasol, djuren blir inte friska, men kan leva så att säga syptomsfria. Detta förutsätter att behandling startas med en gång man ser symptom.

Har du misstanke om att din kanin har fått E.cuniculi uppblomstring, kontakta kaninkunnig veterinär så fort som möjligt, djuret bör också isoleras då uppblomstring tyvärr kan orsaka att flera djur blir sjuka, även om de bär parasiten vilande. Ju mer barasiter i aktivitet desto större risk att flera djur blir sjuka. E.Cuniculi smittas genom urin och från mor till ungar. Det är också en av de få parasiter som existerar som smittar mellan olika djurslag och till människor.

_____________________________________________________________________________________________

GENETISKA PROBLEM

 

Först av allt vill jag säga att detta med innavel på kaniner aldrig skapar ett genfel, skulle det komme ungar med genetiska svagheter som bettfel, maxfactor mm i en innavelsparning så ligger detta i linjen redan och djur bör tas ut ur avel. Av denna anledningen så både in och linjeavlas det en del på djuren här, detta av flera anledningar, vi har inte all världen med kapasitet att ha en hel massa avelsdjur och det blir  samtidigt en kvalitetskontroll av linjerna. Vi har efter det vi vet inga genetiskt bettingade problem i våra linjer, men man kan oavsett testande aldrig ge någon 100% garanti, man kan bara göra sitt bästa för att undvika att avla på djur som visat sig ge de värsta genetiska problemen.

 

Bettfel: är något som kan vara relativt utbrett i vissa linjer med kaniner då speciellt herm,eliner och dvärgvädurar, det är ett gen som inet behhöver synas på föräldrarna, men dessa kan bära det dolt.

Djur som har gett bettfel på ungar bör inte avlas på.

 

Max factor genet

Genetiskt fel hos dvärgkaniner, i huvudsak hermelin men också hos lejonhuvade med hermelin i linjerna

Problemet yttrade sig i att en del ungar föddes med förvridna bakben, defekta och underutvecklade ögon och ögonlock. Jag funderade ett bra tag på detta och vad orsaken kunde vara... 

Kunde det vara det vita blåögd genet som var orsaken, diverse olika testparningar gjordes och resultatet var det samma, Så var det en annan uppfödare som satte mig på rätt spår, defekten har ett namn: Max factor gen.. 

Detta finns uppenbarligen bara bland dvärgkaninerna och har ingenting med färgen på kaninerna att göra. exakt vad orsaken är vet man lite om, men ibland spelar naturen oss spratt som inte är speciellt behagliga. 

I varjefall så är det ett ressisivt gen vilket innebär att båda föräldrarna måste vara bärare för att det skall slå synligt ut på avkomman. Är enbart den ena föräldern bärare så för det genet vidare dolt och kan vid nästa tillfälle en av dessa avkommorna eller generationerna efter paras med en bärare ge nya Max factor ungar. Det är alltså inte bara enkelt att avla bort genet genom att para in fria djur, genet förs vidare oavsett, inte på samtliga ungar, men hur kan man vara säker på att just den eller den är fri om det ligger hos den ena föräldern?

Det som är översatt här under är tagits från en amerikansk sida och åsikten till författaren är inte helt överstämmande med min. Jag önskar inte att medvetet riskera att få fram bärare av Maxfactor genet då detta enligt vår åsikt orsakar onödigt många avlivningar av små ungar, egentligen hela kullar.. Hos  oss valde vi alltså att ta bort de vi visste var bärare alltså BÅDA föräldrarna där ungar blivit max factordrabbade likaså samtliga syskon, även om de såg friska ut, inget enkelt beslut, men osäkerheten det gav oss genom att kanske vara orsak till att andra uppfödare skulle få de samma otrevliga erfarenheterna som vi fick, var inget som verkade som något gott alterantiv. Det var hos oss inte prat om enstaka ungar i någon kull utan hela kullar som drabbades, möjligt det var oturen som gjorde detta..

Var och en måste få göra vad de vill, och jag står för min åsikt. Helt garanterad på att djur man köper in är totalt fria kan man givetvis inte vara, men man kan ta affär om ungar skulle dyka upp.. Som sagt inget enkelt val det heller och jag låter var och en bestämma vad de menar de önskar att göra. så länge andra klarar att acceptera min ståndpunkt på detta fältet skall jag respektera vad andra gör vid liknande situatoiner, det är ingens fel att detta händer. 

Därmed är det inte sagt att jag får totalt felfria kullar alla gånger för ibland dyker det upp andra typer av defekter som inte är genetiskt betingade, men i jag har för hänsikt att bara avla på friska linjer, dyker det upp något som är genetiskt betingat  så tas båda föräldradjuren ut ur aveln. 

Som jag brukar säga, det är levande väsen vi har att göra med och livet kan ingen människa bestämma över, vi kan bara göra vårat bästa för att det skall gå så bra som möjligt. Det är vi människor som önskar att få fram dessa djuren och därför också vårat ansvar att se till att de håller sig friska och sunda.

Att vara uppfödare av något djur är långt ifrån enkelt, det innebär många gånger enormt svåra beslut och avgörande. Varför man fortsätter när det har varit sådana nedturer kan man kanske fråga sig.. Jo det underbara det ändå är att uppleva friska ungar hoppa runt sina mödrar och leka med sina syskon, glädjen att kunna dela med sig av "sina" små stoltheter till andra och veta att man har kunnat ge någon annan del av denna glädjen djuren ändå ger.

Den kända arvsanlags uppsättningen har antagligen de flesta sett? I varjefall förklarar detta ärftligheten om man parar två bärare..

En bärare har enkelt gen för Max factor vilket innebär att den har en frisk del och en drabbad, för att djuret får MF synligt så måste det få ett gen från varje föräldre, detta innebär också att det finns chanser för att helt fria ungar föds.

 

  MF Bärare FRI
MF Bärare

(Enkelt gen)

MAXFAKTOR (dubbelt gen) MF Bärare

(enkelt gen)

FRI

(Helt utan gen)

MF bärare

(Enkelt gen)

Fri

(Helt utan gen)

Med detta vill jag förklara att 25% av ungarna från en sådan parning i teorin ger 25% defekta ungar, 50% bärare och 25% som är helt fria

  MF Bärare FRI
FRI

(Helt utan gen)

MF Bärare

(Enkelt gen)

Fri

(Helt utan gen)

FRI

(Helt utan gen)

MF bärare

(Enkelt gen)

Fri

(Helt utan gen)

I detta tillfället så föds ingen defekt unge (synligt defekt) men det är 50% bärare.. resterande 50% är fria, att skilja de fria från de bärande är inte lätt. så varför ta chansen om man är osäker och man vet att den ena av föräldrarna är bärare av genet, kanske man inte drabbas direkt själv om man säljer ungarna vidare, men denna köparen har kanske oturen att äga en annan MF bärare som paras med en av "dina" ungar, då är det hela igång igen... Det är ett svårt val och en svår insikt att få att man har "defekta" djur i sin kaningård, men för senare avelsarbete och för alla andra som senare startar upp eller köper djur är det bäst att vara så säker som överhuvudtaget är möjligt att vara.

 

Har man ett djur man är osäker på och ett man är säker på så kan man om man orkar ta en kontrollparning med en man vet bär genet, detta är ända sättet att få "rentvått" ett djur på och visar det sig att alla ungarna i en parning mellan bäraren och den"misstänkte" så vet man att den andra till störst sannolik är fri, men säker kan man heller inte här vara eftersom teorin inte alltid stämmer med fakta, det KAN slå ut helt till synes felfria kullar en gång, medans den andra gången kan komma en kull med enbart defekta ungar..  Hur som helst så bör hela kullen humant avlivas eftersom den ena av föräldrarna är bärare och därför KAN ha gett enkelgenet vidare till ungarna. har an stora problem med att själv avliva en unge så be om hjälp, ingen tycker nog att det är trevligt att avliva små ungar, men det är heller inte många som önskar att riskera att få in denna typen av problem i sin kaningård.

Det absolut tryggaste är att låta bli att avla på djur man misstänker kan vara bärare och ivarjefall låter bli att avla på de man vet bär MF genet.

_____________________________________________________________________

Översatt från 

http://www.manderabbitry.com/info_genetics/maxfactor.asp

Max factor låter kanske dumt, som om det skulle ha något med smink och kaniner att göra, eller?

Hur som helst, max factor genet är egentligen ett allvarligt problem i dvärgkanin världen. Så vad exakt är det? Max factor kaniner uppstår när en kanin ärver två maxfactor gen.

Låt oss gå tillbaka och förklara:

Dvärgkaninuppfödare fick några enormt underligt utseende ungar i sina kullar ibland, det var inte dubbeldvärgar ( ett resultat av dubbelt arv av dvärg genet), dessa var annorlunda. Ungarna var deformerade- några födda med ögonen öppna, andra med deformerade ben. Hursom helst uppfödarna ville inte prata om problemet eftersom de trodde de hade problem i sina genetiska linjer.

på 1980 talet beslutade en grupp uppfödare att göra några försök. De  dokumenterade djur som bar detta egendomliga gen och spårade linjerna  tillbaka och hittade en dvärg hanne som importerats till USA, han hette Max, det verkade som om han var den som tog med sig genet till USA

Max factor genet är som alla andra ressisiva gen där båda föräldrarna MÅSTE vara bärare för att en enda av ungarna blir drabbade. när en individ får utslag så betyder det att den har fått två maxfactor gen, ett från far och ett från mor.

 

Max Factor kaniner kan ha olika varianter av defekter. Några av dessa inkluderar:

  • Föds med ögonen öppna
    Detta resulterar i blinda kaniner. Ögonen blir också infekterade på grund av att de är öppna i födkanalen 
  • Förvridna ben
    Fram och bak ben kan vara vridna och deformerade och göra det svårt för djuret att komma sig fram.
  • Grodliknande "fötter"
    Tårna liknar ofta grodfötter De blir bredare och plattare än normalt. Detta grodliknande utseende kommer oftast i samband med förvridna ben.
  • Extra tår
    Några Max Factor ungar får extra tår på bak och /eller framben.
  • Mjuk päls
    MångaMax Factorkaniner  har mjuk päls

Kaninungar med Max factor ser ofta ut som aliens då de saknar ögonlock.

 

Är Maxfactorgenet någon negativ sak?

Det beror helt på hur man ser det. det sägs att kaniner som bär Max factor tillsammans med dvärg genet är bättre typade (hermeliner) än de som inte är bärare, genbärarna har ofta en en topp med aningen längre hår på huvudet som får öronen att se kortare ut. deras päls är mukare och tjockare i strukturen är icke-bärare, Vissa har längre päls på bröstet än ickebärare som i sin tur får huvdet att se större och kraftigare ut. detta är inte att säga att en ickebärare inte skulle vara typmässig, men genet har sina plus sidor.

Vad skall jag göra om jag får en Maxfactor unge i kullen? De flesta uppfödare kommer att tala om för dig att du skall ta bort den defekta ungen från boet och humant avliva den, för tillåts den överleva så kommer det att behöva enormt mycket uppmärksamhet pga den hämmade rörligheten och dåliga synen som kommer att vara enorma hinder

______________________________________________________________

Det är sannerligen inte alltid lika enkelt att försöka vara uppfödare av djur, speciellt inte när sådant här drabbar uppfödningen, ibland har man mest lust att ge upp alltihop, men ett eller annat är det som gör att man orkar fortsätta, hade samtliga av våra djur varit smittade med detta så hade vi helt säkert lagt in och gett upp hela kaninuppfödandet, men tack och lov så hade vi en hel del friska djur att fortsätta arbetet med.

Detta är en del år sedan och även om det var tuffa tag så har man blivit en god del erfarenheter rikare, av den orsaken så lånas inte hannar ut till avel utan skall man ha hanne till någon av sina honor så är det enbart aktuellt med köp. Tar själv inga flera risker på att få in smitta pga oförnuftiga handlingar igen, de problemen som har kommit under alla åren har kostat en hel del djur livet och dte är inget vi tar chansen på igen om det är undvikligt.

Undantag kan ibland göras, men då enbart på djur som inte skall användas i avel här på ett tag, detta för att de måste sättas i karantän efter möte med främmande hona för att minimera risken angående sjukdom som kan spridas bland de andar djuren för hur frisk en kanin än kan se ut så kan man inte vara helt säker. Av denna anlednineg så lånas heller inte de för oss mest värdefulla djuren ut till avel, vuxna honor lånas alls inte ut. Vi kan ibland också sälja något vuxet djur som är färdig i avel hos oss

 

delia2.jpg

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)